Tuesday, December 7, 2010

Η συγγραφή και η εξυγίανση του εαυτού- © Κατερίνα Κωστάκη


Πως θα μπορούσε να παρομοιαστεί η συγγραφή σκόρπιων σκέψεων σε ένα ημερολόγιο;
Οι λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι διαφορετικές: καταγραφή, σύλληψη, συγκομιδή, αναζήτηση, περισυλλογή, ομαδοποίηση , απεικόνιση, οραματισμός, διατύπωση, και πολλές άλλες .
Όποια λέξη και να  υιοθετήσουμε για να  δώσουμε κάποιον προσδιορισμό στην καταγραφή σκέψεων πάνω σε ένα ημερολόγιο, ας δοκιμάσουμε να δώσουμε μια βαθύτερη έννοια σε αυτήν την ενέργεια.
Για εμένα η συγγραφή είναι  μια δραστηριότητα  στην διάρκεια της οποίας σκαλίζω τις μνήμες μου, άλλοτε απαλά, άλλοτε δυνατά .
Σαν την γη που σκαλίζουμε για να αναπνεύσει καθαρό αέρα, ο οποίος περνάει μέχρι τις ρίζες των φυτών.
Αυτή την αίσθηση της «αναπνοής » και της ελευθερίας, μπορούν να την κατανοήσουν μόνο όσοι καταγίνονται με την γη, νιώθουν το χώμα, την υγρασία του εδάφους, το δέσιμο με την φύση και την απελευθέρωση από την πραγματικότητα.
Κάπως έτσι μοιάζει και η συγγραφή σκέψεων και ιδεών πάνω σε ένα χαρτί, σαν την καλλιέργεια πάνω σε γόνιμο έδαφος, αλλά και η προσπάθεια να εξευγενίσουμε ένα άγονο έδαφος ώστε να γίνει γόνιμο.
Κάθε φορά που ανοίγω αυλακιές, νιώθω έναν απέραντο πόνο, μια αφάνταστη οδύνη σαν να ξεχύνεται από μέσα μου μια κλειδωμένη ενέργεια, ένας πόνος που αναζητεί τον δρόμο του προς το Φως.
Οι σκέψεις           μέσα στο κλειστό χώρο της νόησης παραμένουν σαν σκιές , ενώ όταν βγουν έξω γίνονται  διάφανες.
Ανάμεσα σε αυτές τις σκέψεις υπάρχουν ριζωμένες ενέργειες που έχουν φυλακιστεί χρόνια, καθώς και βιώματα μας.
Χαμένα όνειρα, μεγάλες προσδοκίες, πόνος, θλίψη, οδύνη, οργή, πικρία, άγχος , προσβολές, αποδοκιμασίες, κακοποίηση, άρνηση, όλα είναι βιώματα μας      
πλέον σε βαθύτερα επίπεδα συνείδησης.
Βιώματα που έχουν ριζώσει, έχουν μετατραπεί σε δέντρα πόνου με ρίζες απλωμένες παντού στο υποσυνείδητο μας.

Ένα ξένο σώμα μέσα στο σώμα μας.

Ένα σώμα – πόνου, όπως πολύ όμορφα αναφέρει ο Εκχαρτ Τόλλ στην «Δύναμη του Τώρα».

΄Ένας ψεύτικος εαυτός κατασκεύασμα μίας πραγματικότητας   
ψεύτικης επίσης, όμως συμβατό και άκρως εξυπηρετικό για τις ανάγκες αυτού του κόσμου.
Η αποφλοίωση του οδυνηρού εαυτού δεν είναι και η πιο ευχάριστη ενασχόληση. Χωρίς να θέλω να σας αποτρέψω από μια τέτοια διαδικασία, πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να σας πληροφορήσω εκ των προτέρων.

Η διαδικασία είναι άκρως επώδυνη.

Πως μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η διαδικασία καθαρισμού του αληθινού εαυτού μας, το σκάλισμα που έλεγα πιο πάνω , λειτουργεί αποτελεσματικά;

Μα από τα άπειρα       
αρνητικά αισθήματα που ξεπετάγονται!

**Τα πέντε στάδια που βιώνει η ψυχή για να επιτύχει την πνευματική καλλιέργεια , η διαδικασία της οποίας ενεργοποιείται όταν προκύπτει κάποιο αναπάντεχο αρνητικά εκλαμβανόμενο συμβάν.

1.Άρνηση
2.Θυμός - φόβος
3.Προσπάθεια εκλογίκευσης, συμβιβασμού
4.Κατάθλιψη
5.Αποδοχή



(Το μοντέλο Kübler-Ross, κοινώς γνωστό και σαν τα " πέντε στάδια της θλίψης " είχε παρουσιαστεί απο την Elisabeth Kübler-Ross στο βιβλίο της που εκδοσε το 1969 , με τον τίτλο "On Death and Dying" ).

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην αποδοχή και την εκμάθηση από την οποία προκύπτει η ταπεινοφροσύνη.
Η ταπεινοφροσύνη είναι η υπέρβαση του εγώ και αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη της ανθρώπινης διάνοιας .
Επίσης υπάρχουν τέσσερις μορφές αγάπης, που πρέπει να βιώσει η ψυχή προκειμένου να είναι υγιής .

1.Η αγάπη της κοσμικής διάνοιας 🌸
2.Η αγάπη του πλησίον   🌸
3.Η αγάπη προς την κοσμική διάνοια🌸
4.Η αγάπη προς τον πλησίον🌸


 © Κατερίνα Κωστάκη
Συγγραφέας ~ποιήτρια και αρθρογράφος
Κείμενο /newsletter Δεκεμβρίου 2010 απο την σειρά
"Το Φως της Αυγής"


👉Πολύ σύντομα θα σας ανακοινώσω και τα νέα μου απο τον χώρο των εκδόσεων.
Κάτι καινούριο ετοιμάζεται και το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί πρόκειται, πρώτα απο όλα για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου μου και έπειτα αποτελεί ένα μεγάλο άνοιγμα.
Επειδή όμως ζούμε σε περίεργες εποχές και σε μια περίεργη χώρα, όπου όλα κρίνονται, κατακρίνονται, υποτιμούνται και εν τέλει ισοπεδώνονται για χάριν της κακοδαιμονίας του συλλογικού ασυνείδητου, επιφυλλάσομαι να αναφέρω περισσότερα.
Το μόνο που θα ήθελα να αναφέρω και ελπίζω να ωφελήσει κάποιους, είναι οι δικές μου δημιουργικές, λογοτεχνικές και ψυχικές προσπάθειες να αποτελέσουν παράδειγμα για εκείνους που σήμερα νιώθουν μπλεγμένοι στον ιστό της αράχνης, και αισθάνονται οτι όλα είναι τελματωμένα και μάταια.
Εφόσον κάποιος πιστεύει στις δυνάμεις του και στον εαυτό του, αλλά και σε μια Ανώτερη Δύναμης Φωτός (Θεός, Σύμπαν, Συμπαντική Διάνοια) δεν χάνεται, και οι προσπάθειες του κάποια στιγμή αναγνωρίζονται , έστω και καθυστερημένα.
Σε όσους δεν γνωρίζουν, έχω δημιουργήσει μια πνευματική ομάδα στο Facebook , με ονομασία ENDLESS JOURNEY ( http://www.facebook.com/home.php?#%21/group.php?gid=89157613410 ), στην οποία μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή και να διαβάζετε ή γράφετε κείμενα που έχουν σχέση με την παγκόσμια αφύπνιση, αναζήτηση της αλήθειας, λογοτεχνία, τέχνες ,πολιτισμό, ποίηση, μυστήρια κ.α. , τοσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά (ως επί το πλείστον ), μιάς και πρόκειται για διεθνή ομάδα.
Εφόσον η ομάδα είναι δημιούργημα ελληνικό , θα ήταν καλό σιγά - σιγά να συμμετέχουν περισσότεροι Έλληνες, και να προσκαλούν περισσότερους φίλους /φίλες για συμμετοχή.
Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας , αν αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας .


Ευχαριστώ πολύ όσους διαβάζουν τα κείμενα μου, αγοράζουν τα βιβλία μου και γενικά συμμετέχουν με την παρουσία τους, την υποστήριξη τους στην προσπάθεια μου να μεταφέρω μηνύματα αγάπης και ελπίδας στον κόσμο.

Με εκτίμηση
Κατερίνα Κωστάκη

Copyright by

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!
A Journey along the Pathway to Light
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...