Thursday, January 20, 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ" ~ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ "ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ ΦΩΣ"


Η σημερινή ημέρα , ήταν μια μέρα εκπλήξεων για εμένα, μιάς και έλαβα με το ταχυδρομείο μια επιστολή απο τον αγαπητό λογοτέχνη Κο Στάθη Παρασκευόπουλο , η οποία περιλάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου ποίησης μου με τίτλο "Συμπαντικό Φως " στην Εφημερίδα "Μεσσηνιακός Λόγος", η οποία εκδόθηκε την Πέμπτη , 3 Δεκεμβρίου 2010.

Με το τελείωμα του χρόνου το "Συμπαντικό Φως " έγινε λίγο ακόμη περισσότερο γνωστό στο ελληνικό κοινό , μέσα απο μια υπέροχη περιγραφή του Κου Παρασκευόπουλου , η οποία ομολογώ με άφησε έκπληκτη απο την γλαφυρότητα και την έμφαση που έδωσε σε κάποια ποιήματα μου , παρουσιάζοντας το έργο μου σαν να γνώριζε πραγματικά τον ψυχισμό μου.

Ίσως η ποιητική πηγή έμπνευσης να είναι κοινή για όλους του δημιουργούς και να μας συνδέει ένας δυνατός , ακατάλυτος δεσμός του να μοιραζόμαστε συναισθήματα, σκέψεις , ιδέες.

Θα ήθελα να τονίσω ότι πρώτη φορά λογοτέχνης (ο ίδιος έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο και είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων) αναφέρεται στο έργο μου , ενω μέχρι σήμερα υπάρχει μια γενική άρνηση τολμώ να ομολογήσω να γίνει παρουσίαση του έργου μου απο εφημερίδες, περιοδικά , ακόμη και απο μπλόγκ (πλήν ελαχίστων... ) .

Ναι , φαίνεται απίστευτο να μου ζητούν απο το εξωτερικό να στείλω το έργο μου για να το εκδόσουν ή να το αναρτήσουν , αλλά στην Ελλάδα , ακόμη και τα μπλόγκ που ασχολούνται με λογοτεχνία-ποίηση -τέχνες να μην δείχνουν κανένα ενδιαφέρον!

Βέβαια αυτό είναι ένα θέμα που χρήζει ευρύτερης ανάλυσης , που ίσως να γίνει κάποια άλλη στιγμή...

Είναι τιμητικό για εμένα να γράφει ένας καταξιωμένος συγγραφέας /λογοτέχνης , γιατί αυτό δηλώνει πως η αξία ενός ανθρώπου δεν χάνεται.

Μπορεί το "Συμπαντικό Φως " να είναι ένα βιβλίο αυτοέκδοσης , γιατί οι εκδότες δεν δέχονταν να το εκδόσουν (η ποίηση δεν πουλάει ... ) , αλλά ήδη εκδόθηκε στο εξωτερικό στην αγγλική γλώσσα , όπως ήδη έχω αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις .

Στα αγγλικά το "Συμπαντικό Φως " μεταμορφώθηκε σε "Cosmic Light" , και μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του συγκεκριμένου αγγλικού βιβλίου εδω .

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε ποιήματα μου απο το "Συμπαντικό Φως" στην προσωπική μου ιστοσελίδα , καθώς και να αγοράσετε το βιβλίο σε μορφή e-book στον εξής σύνδεσμο.

Παραγγελία μπορεί να γίνει και μέσω του e-mail μου : katerina.kostaki@gmail.com , ώστε να σας σταλεί σε έντυπη μορφή το συγκεκριμένο βιβλίο ποίησης.



Σας παραθέτω ολόκληρη την παρουσίαση που έγινε
στην Εφημερίδα "Μεσσηνιακός Λόγος" παρακάτω .

Καλό διάβασμα!






ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Γράφει ο Στάθης Παρασκευόπουλος


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΣΤΑΚΗ «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ ΦΩΣ»
(ΑΘΗΝΑ 2008)

Με ξέχωρη χαρά αλλά και με κάποια καθυστέρηση , γιατί δεν γνώριζα την ποιήτρια –πήρα το βιβλίο της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΚΗ με τον τίτλο : "ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ ΦΩΣ".


Είναι μια μικρή ποιητική ανθολογία , όπως λέει ο υπότιτλος του.
Ένα μπουκέτο πες απ’ τ’ ανθολούλουδα του μπαξέ της , που τα διάλεξε για να κάνει την ωραία ανθοδέσμη της και να την προσφέρει για να την χαρούμε.


Σαράντα οκτώ ποιήματα της γεμίζουν τις σελίδες της καλοτυπωμένης συλλογής. Σ’ ένα ελεύθερο στίχο γραμμένα ολιγόστιχα, στο σύνολο τους, άντε να καλύπτουν μερικά τις δυο σελίδες .

Κάπου – κάπου ξεχνιέται και κάνει και την ρίμα της , που δίνει τη δική της πινελιά στην γραφή της .

Στην ποίηση της Κας Κωστάκη είναι διάχυτη η πίστη της για την ομορφιά της ζωής και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό –έτσι πρέπει ο καθένας μας να νιώθει-για τα δώρα που πλουσιοπάροχα , μας χάρισε η φύση.

Φυσικά η ζωή μας δεν είναι τόσο ρόδινη και απαιτείται αγώνας για το ξεπέρασμα των όποιων εμποδίων .

Έναν αγώνα , που η ποιήτρια τον δίνει με την πένα της –αυτό είναι το όπλο της. Θηρευτής της αλήθειας , σκάβει σχεδόν εκεί που κρύβεται.

«Η αλήθεια τα σκεπάζει όλα και φέρνει νόημα στη ζωή », θα γράψει στο ποίημα της «Ο σκοπός της ζωής ».

Είναι στιγμές που λυγίζει , που λυπάται , που η θλίψη με το πέπλο της την τυλίγει : «Κάτι μου λείπει και θρηνώ /με το χαρτί μου /μόνη ζω/μόνο αυτό σκουπίζει τη θλίψη…».

Είναι οι στιγμές της μοναξιάς των ποιητών .Είναι όμως και οι στιγμές που τις αποζητούν , γιατί αναδεικνύονται σε στιγμές κυοφορίας.

Βρίσκει όμως γρήγορα τον δρόμο της .Και είναι αυτός, που της δείχνει το φως και η αγάπη, που κανοναρχούν την ποίηση της .Είναι τότε , που οραματίζεται: «κλείνω τα μάτια και ονειρεύομαι…».

Για να δεί το συμπαντικό φως που έρχεται από ψηλά, «Χάρη σ’ εσένα υπάρχουμε/χάρη στο Αθάνατο /Ουράνιο Πνεύμα». Αυτό δίνει τη δύναμη .Αυτό και την Αγάπη.

«Μόνο η Αγάπη μπορεί …» θα τιτλοφορήσει ποίημα της . «Μόνο η Αγάπη /απ’ τ’ άστρα έρχεται/μας αγκαλιάζει/και πάλι στ’ άστρα ψηλά μας ανεβάζει».

Αυτό το μαργαριτάρι της αγάπης το κρατά η ποιήτρια φυλαγμένο μέσα της : «Το κογχύλι της Αγάπης/το φύλαξα σε κρύπτη μυστική/βαθιά μες την καρδιά μου».

Παλμούς ευαισθησίας και αγωνίας , αλλά και αυτογνωσίας έχει η ποίηση της Κωστάκη, που κυλάει απαλά και αθόρυβα , όπως το νερό στο ρυάκι , που δροσίζει , όπως η αύρα του καλοκαιριού, που μοσχοβολάει , όπως εκείνα τα αγριολούλουδα του αγρού.

Δεν υπάρχει τίποτα το αινιγματικό και το ακαταλαβίστικο στην ποίηση της.

Από την Εφημερίδα « Μεσσηνιακός Λόγος »
Γράφει ο Στάθης Παρασκευόπουλος
Πέμπτη , 30 Δεκεμβρίου 2010

Copyright by

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!
A Journey along the Pathway to Light
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...