Thursday, November 12, 2009

ΦΙΛΙΑ : «Τι συμβαίνει όταν οι παλιοί φίλοι δεν συμμετέχουν στην χαρά και διασκέδαση της νέας μας ζωής;» - © Κατερίνα Κωστάκη



Η φιλία είναι ένα από εκείνα τα αγαπημένα ( αλλά και επώδυνα θέματα…), τα οποία με απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια.

Καλύτερα θα ήταν να έλεγα ότι το θέμα της φιλίας με έχει απασχολήσει και προβληματίσει βαθύτατα από τα παιδικά μου χρόνια.

Θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνω τα πρώτα μου βήματα στην παλιά μου γειτονιά γνωρίζοντας ανθρώπους που είχαν πολλά κοινά να τους ενώνουν, αλλά και άλλες τόσες διαφορές να τους χωρίζουν.

Αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι πρώτες μου διασυνδέσεις με άτομα που ζούσαν πέρα από τον στενό οικογενειακό μου κύκλο.

Μέσα από αυτόν τον μικρό κύκλο γνωριμιών απόκτησα και τις πρώτες φιλίες μου, οι περισσότερες από τις οποίες σήμερα έχουν χαθεί, όπως το ίδιο έχουν έχει γίνει και για τόσες άλλες μέσα από το πέρασμα του χρόνου.

Σήμερα όμως αυτές οι μακρινές απουσίες αποτελούν την πρώτη ύλη για τα κείμενα μου!

Πάντοτε έβλεπα την φιλία σαν κάτι ανώτερο, σαν ένα ιδιαίτερο δώρο από μια Ανώτερη Πηγή.

Μια ιερή συμπαράσταση στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής μας.

Η ίδια η ζωή αρκετές φορές ,σαν ένας μικρός διδάσκαλος, μας παρουσιάζει και μια άλλη πλευρά της φιλίας, εκείνης που μοιάζει σαν βάσανο και απογοήτευση.

Πολλές φορές μοιράστηκα τις επιτυχίες μου με εντελώς διαφορετικά άτομα από εκείνα που πίστευα ότι θα μοιραστώ, ενώ στις αποτυχίες μου κάποιοι « καλοί φίλοι», υπήρχαν εκεί για να υπερτονίσουν την πικρία και την απογοήτευση μου με πικρόχολα σχόλια...

Ενίοτε οι ίδιοι παρέμεναν απορριπτικοί ή αρνητικοί στα νέα μου ξεκινήματα, την στιγμή που η παρότρυνση ή ενδυνάμωση ερχόταν από άτομα που δεν είχα ποτέ πριν μοιραστεί μαζί τους καμία κοινή εμπειρία.

Είμαι σίγουρη ότι αυτή η αντιμετώπιση της φιλικής σχέσης δεν είναι κάτι καινούριο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Τι συμβαίνει όμως;

Οι αλλαγές που γίνονται μέσα μας δεν είναι πάντα εμφανείς στους συνανθρώπους μας, ίσως γιατί παρεμβαίνει η συνήθεια και η οικειότητα.

Φαίνεται ότι η οικειότητα οδήγησε στην λανθασμένη αντίληψη ότι «τα πάντα είναι δεδομένα», ότι εμείς είμαστε όλοι δεδομένοι για κάποιους που στο όνομα της φιλίας προσπαθούν να οικειοποιηθούν την αγάπη μας και την πρόθεση φιλίας μας με γνώμονα το εγώ τους .

Όσο εξελισσόμαστε οι παλιοί φίλοι μας συνεχίζουν να βλέπουν το παλιό μοντέλο μας σαν μια παλιά εικόνα στην επιφάνεια του υπολογιστή μας.

Την ίδια στιγμή στον σκληρό δίσκο σημειώνονται αλλαγές…

Κάτι σαν τις ενημερώσεις του antivirus, που ενσωματώνονται στο λογισμικό, ώστε να εμποδίσουν την προέλαση των ιών στο σύστημα μας.

Όσοι συνεχίζουν να κοιτούν την εικόνα (φόντο) στον υπολογιστή τους, νομίζουν ότι βλέπουν αυτή την μόνη πραγματικότητα!

«Τι συμβαίνει όταν οι παλιοί φίλοι δεν συμμετέχουν στην χαρά και διασκέδαση της νέας μας ζωής ;»

Όσο σημειώνονται αλλαγές, τόσο αναπροσαρμοζόμαστε και εμείς.Κάποιοι το κάνουν με μεγαλύτερη ευκολία, κάποιοι άλλοι όχι.

Κάποιοι αντιστέκονται στην χάρη.

Φιλίες που έμοιαζαν μαγικές και μοναδικές έριξαν τις μάσκες τους και επέτρεψαν στο αληθινό προσωπείο τους να φανεί.

Φιλίες που δεν εξυπηρετούσαν τις ύψιστες προσδοκίες μας για μια ανώτερη σύνδεση και πνευματική εξέλιξη απομακρύνονται ταχύτατα από την ζωή μας, ακόμη και αν εμείς προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να τις διατηρήσουμε.

Ο χωρισμός σε αυτή την περίπτωση εξυπηρετεί την πνευματική μας εξέλιξη, όσο θλιβερός και να είναι.

Οι αλλαγές στο status των φιλικών σχέσεων μας αποδεικνύονται σωτήριες, παρότι μέσα μας σπαράζουμε από θλίψη και πόνο.

Όσο βελτιωνόμαστε τόσο αλλάζουν οι φιλίες μας, και εκείνες που στηρίχθηκαν στον εγωιστικό υπολογισμό μαραίνονται, ενώ όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να απλώσουν τις εγωκεντρικές διαθέσεις τους στην ψυχή των αληθινών φίλων χάνουν πλέον κάθε δυνατότητα.

Αυτό συμβαίνει γιατί πρότεροι φίλοι είχαν συνδέσει γεγονότα και καταστάσεις με άλλες αξίες, διαφορετικές από το μονοπάτι των δικών μας αξιών.

Εφόσον τα μονοπάτια μας δεν ταιριάζουν πλέον αναδύεται μια νέα μορφή σχέσεων, που ανταποκρίνεται στις πιο αληθινές, φωτεινές προσδοκίες μας. Κάπως έτσι εξελίσσονται όλες μας οι σχέσεις, ιδιαίτερα οι φιλικές.

Νέες φιλίες εμφανίζονται στην ζωή μας εξυπηρετώντας τις νέες πραγματικότητες μας και την πρόθεση μας για βελτίωση.

Όπως είπε και ένας αγαπητός νέος φίλος, συγγραφέας και πολεμιστής του φωτός:«Το Ντάρμα (1) προστατεύεται, όταν προστατεύει τον σκοπό του…».

Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή την διαδρομή δεν θα παραμείνουμε μόνοι μας, γιατί η νέα μορφή σχέσεων καθοδηγείται από τον Νόμο της Έλξης και την Θεία Χάρη, και συμπορεύεται με την αλήθεια, την αγάπη και την αλληλοβοήθεια, αξίες που αντέχουν στα χτυπήματα του χρόνου και στο ήδη διαβρωμένο σύστημα ψεύτικων και επίπλαστων επιδιώξεων και αξιών.

Όσοι λοιπόν διαισθάνονται ότι ήρθε η στιγμή να προχωρήσουν χωρίς την συμπαράσταση παλιών φίλων, ας προχωρήσουν με συγχώρεση και ευγνωμοσύνη στην καρδιά τους και ας ακολουθήσουν το δικό τους φωτεινό μονοπάτι επιτρέποντας στον εαυτό τους να εξελιχθεί.

Το σίγουρο είναι ότι σε δύσκολες στιγμές πάντα υπάρχει κάποιος με ένα φωτεινό, παρακινητικό μήνυμα, που μας ενεργοποιεί και μας παροτρύνει να μην εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μας.

Και έτσι γίνεται πάντα…


© Κατερίνα Κωστάκη
Συγγραφέας-ποιήτρια


ENDLESS JOURNEY NEWSLETTERS-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009
http://en.wikipedia.org/wiki/Dharma (αγγλική ερμηνεία) 
http://english.divinaciencia.com/carma_i.php (αγγλική ερμηνεία) 
http://www.dream-analysis.com/dreams/karma-dharma.htm (αγγλική ερμηνεία)


** ENDLESS JOURNEY NEWSLETTERS ήταν  μια σειρά απο κείμενα που  κοινοποιούσα στην πρώτη ομάδα ατόμων που είχαν κάνει εγγραφή στην πρώτη και κατηργημένη -τώρα πια- ιστοσελίδα μου.Τα κείμενα αυτά αντικαταστάθηκαν απο μια νεα σειρά που ονόμασα "ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ".



ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΑ ΕΙΔΥΛΛΙΑ

alloste.gr/λογοτεχνία/58-symbantika-eidyllia.html


ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ 

Support independent publishing: Buy this e-book on Lulu.

ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ ΦΩΣ 

Support independent publishing: Buy this e-book on Lulu.

No comments:

Copyright by

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!
A Journey along the Pathway to Light
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...