Tuesday, February 23, 2016

TRUMAN SHOW (MOVIE)-ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ -ΕΣΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙΣ!


Όσοι πιστεύουν οτι το ΤΡΟΥΜΑΝ ΣΟΟΥ/TRUMAN SHOW-ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ, η ταινία παραγωγής 1998 που έκανε πάταγο όταν κυκλοφόρησε είναι μια ακόμη ιστορία επιστημονικής φαντασίας, όπως τόσες άλλες, μάλλον έχει παραπλανηθεί οικτρά.
Το σενάριο και η πλοκή της ταινίας δεν δείχνει παρά μια αλήθεια που είναι όπως πάντα συγκεκαλυμένη απο κάποια δόση χιούμορ με εναλλαγές δράματος μέσα σε μια Χολυγουντιανή ταινία, που ως φαίνεται μας προσφέρει το περιβόητο μπλέ/κόκκινο χαπάκι σε δόσεις, και με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους.
Και με επίσης κρυφά κίνητρα!

Όσοι δεν έχετε δεί την συγκεκρυμένη ταινία νομίζω οτι είναι καιρός να την δουν, και όσοι την έχετε δει πιστεύω πως ειναι καιρός να την δουν πάλι.
Ως είθιστε οι ταινίες με κρυφά νοήματα και συμβολισμούς είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται όσο το δυνατόν περισσότερες φορές για να αποκωδικοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αλήθειες.
Τα πιο συγκλονιστικά σημεία της πλοκής είναι ο έλεγχος της ζωής του ήρωα, η απομάκρυνση των ανθρώπων που αγαπά αληθινά και τον αγαπούν, η δημιουργία δράματος, η χρησιμοποίηση των δήθεν φίλων και η ξαφνική πάλι απομάκρυνση τους απο την ζωή του ήρωα και μάλιστα σε κομβικά σημεία της, η συνεργία των ηθοποιών, ο πατέρας-δημιουργός που κατοικοεδρεύει στην...Σελήνη, η καλλιέργεια φόβου ή φόβων για τα μέσα που θα απελευθέρωναν τον ήρωα, η φυγή...υπογείως, η δύναμη του έρωτα ακόμη και σε απόσταση, και τα εμπόδια που στήνονται στην προσπάθεια του ήρωα να ξεφύγει.

Μήπως τελικά ή ζωή μας είναι μέρος ή εξ ολοκλήρου ένα σενάριο κάποιων...απρόσκλητων θεών;

Η πλοκή της ταινίας σύμφωνα με την Wikipedia 
Ο Τρούμαν Μπέρμπανκ, έζησε τo μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μπροστά στην κάμερα, πρωταγωνιστώντας χωρίς ο ίδιος να έχει ιδέα, στο δικό του σόου. 
Η ζωή του γυρίζεται από χιλιάδες κρυμμένες κάμερες και μεταδίδεται 24 ώρες τη μέρα ζωντανά σε ολόκληρο τον κόσμο, επιτρέποντας στον δημιουργό του σόου Κριστόφ να αιχμαλωτίσει το αληθινό συναίσθημα και την ανθρώπινη συμπεριφορά σε διάφορες καταστάσεις.
 Η γενέτειρα πόλη του Τρούμαν είναι το Σιχέιβεν, μια εντελώς κατασκευασμένη πόλη πάνω σε ένα τεράστιο πλατό και η οποία κατοικείται από τους ηθοποιούς και το συνεργείο του σόου. 
Για να εμποδίσουν τον Τρούμαν να ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει, ο Κριστόφ έχει εφεύρει αρκετά τεχνάσματα για να αποτρέψει τον Τρούμαν να ταξιδέψει, σκοτώνοντας τον πατέρα του σε ένα ταξίδι ψαρέματος ώστε να εντρυφήσει στον Τρούμαν φοβία για το νερό, κάνοντας πολλά έκτακτα δελτία ειδήσεων και διαφημίσεων όπου λένε για τους κινδύνους που έχουν τα ταξίδια και προβάλλοντας σειρές που μιλάνε για την ασφάλεια του να μένεις σπίτι. 
Παρά τον έλεγχο του Κριστόφ όμως, ο Τρούμαν έχει καταφέρει να συμπεριφέρεται με απρόσμενους τρόπους, όπως να ερωτευτεί μία κομπάρσο του σόου, τη Σίλβια. Αν και η Σίλβια γρήγορα απομακρύνεται από το πλατό, ο Τρούμαν συνεχίζει να τη θυμάται.
 Η Σίλβια τότε ξεκινά μια εκστρατεία "Ελευθερώστε τον Τρούμαν" που διαμαρτύρεται να ελευθερώσουν τον Τρούμαν από το σόου.
Κατά τη διάρκεια της 30ης χρονιάς του σόου, ο Τρούμαν ανακαλύπτει γεγονότα που δεν ταιριάζουν, όπως ένα φως να τον συνοδεύει συνέχεια τα βράδια και άκουσε κατά λάθος μια συζήτηση του συνεργείου του σόου που λένε για μεταφορά του Τρούμαν στη δουλειά. 
Όλα αυτά κάνουν τον Τρούμαν να αναρωτιέται για τη ζωή του, συνειδητοποιώντας ότι σχεδόν όλη η πόλη περιστρέφεται γύρω του.
 Ο γάμος του κοντεύει να διαλυθεί και οι προσπάθειές του να φύγει από το Σιχέιβεν καταλήγουν άκαρπες. 
Μετά το ξέσπασμα της συζύγου του, Μέρυλ και της αποχώρησής της από το σόου, ο Κριστόφ φέρνει πίσω τον πατέρα του Τρούμαν, ελπίζοντας ότι η παρουσία του θα τον κάνει να θέλει να μείνει στο Σιχέιβεν, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι μια προσωρινή παραμονή. 
Ο Τρούμαν σύντομα απομονώνεται και μένει όλη την ώρα μόνος του στο υπόγειο μετά την "εγκατάλειψη" της συζύγου του. 
Μια νύχτα ο Τρούμαν καταφέρνει να αποδράσει από το υπόγειο χωρίς να τον αντιληφθούν μέσω ενός μυστικού τούνελ, αναγκάζοντας τον Κριστόφ να διακόψει τη μετάδοση του σόου για πρώτη φορά στην ιστορία. 
 Αυτό ανεβάζει τα νούμερα τηλεθέασης και πολλοί θεατές, συμπεριλαμβανομένης και της Σίλβια, ζητωκραυγάζουν με την απόδραση του Τρούμαν.
Ο Κριστόφ δίνει εντολές σε κάθε ηθοποιό και μέλος του συνεργείου να αρχίσουν το ψάξιμο.
 Βρίσκουν τον Τρούμαν στη θάλασσα, έχοντας ξεπεράσει το φόβο του για το νερό, να προσπαθεί να φύγει από την πόλη με μια μικρή βάρκα. Αφού επαναφέρει τη μετάδοση, ο Κριστόφ δίνει εντολή στο συνεργείο του να δημιουργήσουν μια μεγάλη καταιγίδα. 
Η αποφασιστικότητα του Τρούμαν, όμως αναγκάζει τον Κριστόφ να την σταματήσει. Η βάρκα ενώ ταξιδεύει πέφτει πάνω σε ένα τοίχο μέσα στη θάλασσα.
 Ο Τρούμαν τότε σοκαρισμένος θα δει κάτι σκαλιά που οδηγούν σε μια πόρτα που γράφει πάνω "Έξοδος".
 Καθώς τολμάει να αφήσει τον κόσμο του, ο Κριστόφ μιλάει απευθείας στον Τρούμαν και προσπαθεί να τον πείσει να μείνει, λέγοντάς του ότι δεν υπάρχει περισσότερη αλήθεια στον πραγματικό κόσμο απ' ό,τι στον δικό του τον τεχνητό. 
Ο Τρούμαν, αφού το σκέφτεται για λίγα δευτερόλεπτα, υποκλίνεται στο κοινό του και ανοίγει την πόρτα εισερχόμενος στον αληθινό κόσμο.
 Το κοινό γιορτάζει την έξοδο του Τρούμαν και η Σίλβια φεύγει αμέσως από το σπίτι της και τρέχει να τον βρει. 
Τότε στέλεχος του τηλεοπτικού σταθμού που προβάλλει το σόου λέει στο συνεργείο να σταματήσουν τη μετάδοση. 
Με το σόου να έχει ολοκληρωθεί, το τηλεοπτικό κοινό του Τρούμαν κάνουν τώρα ζάπινγκ να βρουν κάτι άλλο να παρακολουθήσουν.


No comments:

Copyright by

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!
A Journey along the Pathway to Light
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...