Thursday, November 27, 2008

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ :ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ :
«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ»
ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΚΗ


*Η παρουσίαση αφορά την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος μου απο εκδοτικό οίκο με το εικονιζόμενο εξώφυλλο.Το βιβλίο επανεκδοθηκε το 2012 -αυτοέκδοση-με νέο εξώφυλλο και με μορφή
 e-book.

Περισσότερες πληροφορίες στον εξής σύνδεσμο : http://www.academyofinnerlight.net/#!__greek-published-books/life-journey-that-carries-hopes-book 




Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που με την πρόθυμη παρουσία και την καλή σας διάθεση συμμετέχετε σε αυτή την τόσο σημαντική στιγμή, η οποία δεν είναι μόνο ένα ατομικό αλλά και παράλληλα συλλογικό «ταξίδι της ζωής».
Έπειτα να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν τόσο εποικοδομητικά στην σημερινή παρουσίαση του πρώτου βιβλίου μου :τον Πρόεδρο, το Δ.Σ., και τους εργαζομένους του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χαϊδαρίου, τους ομιλητές Κο Κωνσταντίνο Ποταμιάνο και Κα Χριστίνα Νέζου, οι οποίοι περιέγραψαν με καταπληκτικό και απαράμιλλο τρόπο το βιβλίο και τα μηνύματα που εγκλείει, καθώς και όσους είχαν την βούληση να με προμηθεύσουν με χρήσιμο υλικό για την σημερινή παρουσίαση του.
Την κόρη μου Δήμητρα Τούμπανη, που μας συνοδεύει με τις όμορφες μελωδίες στο πιάνο.
Επίσης να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για την έκδοση και προώθηση του βιβλίου: τόσο τους εκδότες μου όσο και τα βιβλιοπωλεία που φιλοξένησαν το βιβλίο, ώστε να βρίσκεται αυτή την στιγμή τυπωμένο στα χέρια σας, και όλους όσους στήριξαν με κάθε μέσο αυτήν την δημιουργική μου προσπάθεια και με βοήθησαν να δω άλλο ένα φωτεινό μου όνειρο να πραγματοποιείται.

Η ΑΙΤΙΑ /ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Το ταξίδι της ζωής φέρνει ελπίδες » δεν είναι ένα απλό βιβλίο.
Είναι ένα ταξίδι ζωής, μια εσωτερική πορεία προς την προσωπική μας Ιθάκη .
Φτάνοντας τώρα πλέον στο σημείο να παρουσιάζω το πρώτο μου βιβλίο και πνευματικό μου παιδί, είναι δύσκολο να συλλέξω το κίνητρο καθώς και την αιτία που με οδήγησαν να εισχωρήσω στο γόνιμο και δημιουργικό έδαφος της συγγραφής .
Για να είμαι ειλικρινής η επιθυμία μου να βοηθήσω τους ανθρώπους μέσω της δημιουργικότητας υπήρχε μέσα μου από τα παιδικά μου χρόνια.
Ίσως το κίνητρο να μην είναι ένα μόνο, αλλά περισσότερα και αλληλένδετα μεταξύ τους.
Στην μέχρι σήμερα πορεία μου ως συγγραφέας, η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια, συνήθισα να χρησιμοποιώ τμήματα και εμπειρίες από την ζωή μου, ίσως γιατί μόνο έτσι μπορώ να μεταφέρω ατόφια κάποια μηνύματα χωρίς να χρειάζεται να απολογηθώ για το αν είναι λογικά ή όχι.
Μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία, όπου ο έλεγχος και ο φόβος παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από την αγάπη και συναντώντας ανθρώπους ή ομάδες, που επιχειρούσαν να επιβάλλουν τα δικά τους « θέλω » , το δικό τους τρόπο ζωής και σκέψης αλλά και παράλληλα η θέαση ενός κόσμου που σταδιακά και ανελέητα καταστρέφεται από τους ίδιους τους ανθρώπους μέσω αδικαιολόγητων πολεμικών συγκρούσεων, κακοποίησης, καταστροφής του κλίματος, την ηθική κατάπτωση και την δύναμη της εντροπίας να συναγωνίζεται την δύναμη της εξέλιξης με οδήγησε να ξεκινήσω την συγγραφή του βιβλίου .
Είναι πολύ πιθανό αυτό που ονομάζουμε έλεγχο να μην περιορίζεται σε εκείνα που συνειδητά βλέπουμε, αισθανόμαστε, διδασκόμαστε, αλλά και σε άλλα γεγονότα και αθέατες επιρροές τόσο μεγάλης δυναμικής, που λειτουργούν πέρα από την ανθρώπινη συνείδηση, ώστε μέσα μας κουβαλάμε έλεγχο διαφόρων εποχών, ομάδων, ανθρώπων, θρησκειών, γνώσεων και εκπαίδευσης που έχουν επηρεάσει τον τρόπο που σκεπτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε .

Εδώ λοιπόν ταιριάζει απόλυτα η φράση του μεγάλου φιλοσόφου Ράλφ Ουάλντο Έμερσον:

« Το να είσαι ο εαυτός σου σε ένα κόσμο, που μόνιμα προσπαθεί να σε κάνει κάτι άλλο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα ».

Τελικά κατανοώ πως πέρα από την αιτία που περιέγραψα παραπάνω το μεγαλύτερο κίνητρο για την συγγραφή του βιβλίου μου ήταν και είναι η Αγάπη μου προς την ανθρωπότητα, γιατί τι άλλο θα μπορούσε να είναι παρά μόνο η άνευ όρων Αγάπη;

Όπου η Αγάπη σύμφωνα με τον γνωστό ψυχολόγο Σκοτ Πεκ είναι η βούληση του ανθρώπου να επεκτείνει τον εαυτό του με σκοπό να καλλιεργήσει τη δική του ή ενός άλλου πνευματική ανάπτυξη.

Καθώς μιλήσαμε για την αιτία και το κίνητρο μπορούμε να μιλήσουμε για την αφορμή, η οποία εμφανίστηκε μέσα από την ανακάλυψη του μύθου του Νηλέα.
Εδώ βέβαια θα ήθελα να επισημάνω ότι εκτός από τον ίδιο τον Μύθο που δεν είναι παρά ο Λόγος, η παράδοση που διασώθηκε μέσω διάδοσης από στόμα σε στόμα και η οποία περιέχει αλήθειες, χρειάστηκε να προσθέσω και το φανταστικό στοιχείο για να καλλιεργήσω την πολυπόθητη μαγική αίσθηση στο έργο.
Ο Νηλέας, γιος της Τυρούς και του Ποσειδώνα, όπως και ο αδελφός του Πηλίας διασώθηκαν μέσα σε μια βάρκα με την βοήθεια του πατέρα τους και Θεού της Θάλασσας.
Ενώ ο Πηλίας έγινε βασιλιάς της Ιωλκού, ο Νηλέας που υπήρξε πατέρας 12 παιδιών ανάμεσα στα οποία ήταν και ο σοφός Νέστωρας, υπήρξε ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πέρα από την μυθολογική προσέγγιση η αποκάλυψη του Μύθου συνέβη με ένα παραφυσικό συμβάν , το οποίο είχε ευεργετικές συνέπειες. Σύμφωνα με το λεξικό Webster η λέξη “serendipity” είναι το χάρισμα να βρίσκεις πολύτιμα πράγματα /ευκαιρίες, που δεν έψαχνες να βρεις.
Ο Νηλέας, ένας άβαταρ, δηλ. μια ενσαρκωμένη ανώτερη οντότητα σε ανθρώπινη μορφή, που έσωσε την Ιάσμη και τα παιδιά της από τους εχθρούς τους , της χάρισε τους σπόρους της γνώσης και άνοιξε πύλες προς την σωτηρία και την πνευματική της εξέλιξη.
Ο ίδιος ο μυθικός ήρωας μου έδωσε το έναυσμα, δηλ. την αφορμή για να προχωρήσω στην πλοκή του έργου και στην αναδίπλωση των πτυχών του με νέα στοιχεία, ανοίγοντας μια φανταστική πύλη, ένα πέρασμα σε μια συγγραφική ονειροχώρα .
Όμως εφόσον υπάρχει ο μύθος, είναι απαραίτητο να υπάρχει και το επιμύθιο, η κάθαρση, που θα συναντήσετε στο τέλος του βιβλίου σαν μια τελική εξυγίανση, του παραλογισμού και της αλαζονείας των ανθρώπων.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΈΓΓΙΣΗ

Όλες οι ανησυχίες μου για το μέλλον της ανθρωπότητας με οδήγησαν στην δημιουργία διαφόρων χαραχτήρων, οι οποίοι ζουν σε μια μελλοντική – αλλά όχι τόσο μακρινή - από εμάς εποχή.
Θα μπορούσαν να είναι και άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που συναντάμε καθημερινά στον δρόμο, στην δουλειά μας , στα σπίτια μας. Φίλοι, γείτονες, συγγενείς, τα ίδια τα παιδιά μας .
Σκεφτείτε πόσες σύγχρονες Ιάσμες, , υπάρχουν γύρω μας!
Η ερμηνεία των ονομάτων των ηρώων στηρίζεται στις μυθολογικές αναφορές που υπάρχουν διάσπαρτες και τις οποίες άντλησα μέσα από την ποικίλη βιβλιογραφία και αμέτρητες σελίδες στο ιντερνετ.
Η σημασία και η σύνδεση των ονομάτων με την πλοκή του έργου χρειάζεται μια βαθύτερη προσέγγιση και μια λεπτομερή ανάλυση των μυθολογικών χροιών και νημάτων, αλλά και εσωτερικών νοημάτων.
Προσωπικά η ίδια σαν συγγραφέας κάθε φορά που διαβάζω το βιβλίο από την αρχή ανακαλύπτω νέα νοήματα και υπόγειες συνδέσεις που δεν είχα αντιληφθεί πριν.
Θα προτιμούσα όμως να αφήσω αυτή την αναζήτηση στα δικά σας χέρια , στα χέρια του κάθε αναγνώστη , ώστε αυτή η αναζήτηση να διαθέτει μια απόλυτη προσωπική χροιά , ένα προσωπικό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, όπου εκεί μπορεί να ανακαλύψει κανείς υπέροχους νοητικούς θησαυρούς .
Άλλωστε « Το ταξίδι της ζωής φέρνει ελπίδες » είναι ένα βιβλίο-τροφή για τη σκέψη.
Όσον αφορά τους ήρωες του έργου, θα ξεκινήσω από την βασική ηρωίδα την Ιάσμη .
Η Ιάσμη , « η μυστική , μυροβόλος αύρα του γιασεμιού » φέρνει νέα πνοή στην αποδεκατισμένη από τους πολέμους κοινωνία μεταμορφώθηκε από απλή γυναίκα και μητέρα σε μια πνευματική ηγέτιδα μιας πολύπαθης ομάδας ανθρώπων μέσα σε ένα κατεστραμμένο κόσμο.
Σε τι διέφερε η Ιάσμη από τους υπόλοιπους ήρωες και γιατί ορίστηκε ως πνευματική ηγέτιδα?
Η Ιάσμη είχε την ικανότητα να παίρνει αποφάσεις με την μέγιστη δυνατή επίγνωση. Κατείχε την μέγιστη πνευματική δύναμη, που είναι η συνείδηση. Αυτή η ικανότητα κατακτήθηκε σταδιακά μέσα από μια σειρά από δοκιμασίες, οι οποίες την βοήθησαν να βρει τις λύσεις και αποτέλεσαν και γι΄ αυτή πολύτιμα μαθήματα. Εδώ έγκειται η διαφορά της από τον Τυφωέα, τον κακό της ιστορίας ήρωα , γιατί εκείνος χρησιμοποιούσε την πολιτική δύναμη, δηλ. την ικανότητα να εξαναγκάζει τους άλλους ανθρώπους φανερά ή συγκαλυμμένα να εκπληρώνουν τις δικές του επιθυμίες, και αυτή η δύναμη στηρίζεται στην θέση ισχύος.
Οι ενέργειες της Ιάσμης επηρέασαν ένα ολόκληρο πολιτισμό, γιατί ήταν συνειδητές αποφάσεις που σύνδεαν τον άνθρωπο με το Θεό, το συνειδητό με το ασυνείδητο, εκεί όπου συνάντησε τον Άγγελο Αστερίωνα, « έναν από μηχανής Θεό », που εκπροσωπεί την πρωταρχική θεϊκή σπίθα που βρίσκεται μέσα μας και είναι ο αγγελιοφόρος των θεϊκών ενεργειών και της θεϊκής δικαιοσύνης.
Με αυτό τον τρόπο, το πνεύμα νίκησε τα όπλα, όπως είχε αναγγείλει η Ιάσμη έπειτα από την καταδίωξη της από τον Τυφωέα .

Οι υπόλοιποι ήρωες περιστρέφονται γύρω από την δική της προσπάθεια να ανελιχθεί και να οδηγήσει πνευματικά άλλους ανθρώπους , και όλοι παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας μας. .
Ο Ορφέας, που μυθολογικά είναι ένας ποιητής και δημιουργός της αρμονίας ήταν το στήριγμα της Ιάσμης, θερμός υπερασπιστής της και συνεργάτης στην μετάδοση της γνώσης , ο Λαέρτης, ένας λαϊκός σοφός γέρος με ηθικές αξίες, τα παιδιά της, ο Φοίβος και η Ιώ τα οποία είναι η πηγή ενέργειας για να προχωρήσει η ίδια στην ανηφορική πορεία, ο Μενέλαος, ο μέντορας της, ο Εύμαιος,ο επιστάτης και φύλακας του αρχοντικού του Μενέλαου καθώς και πολύτιμος βοηθός, η Κλειώ , η πιστή φίλη που συντρόφευε την Ιάσμη τις μοναχικές στιγμές, τα παιδιά της Κλειούς, Ορέστης και Ήβη, που βρίσκουν πάλι την μητρική αγκαλιά στο πρόσωπο της Ιάσμης , ο Ιεροκλής και η γυναίκα του Αρσινόη , ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που θυμίζει την ζεστασιά του σπιτιού και την οικογενειακή θαλπωρή (Εστία), ο Αλέξανδρος και η Ίριδα, το νέο ζευγάρι , όπως και το νεογέννητο βρέφος, η Αστερία, που είναι το φως που έρχεται από τον ουρανό και φωλιάζει στην καρδιά μας..
Ο Γλαύκος αυτός που συντηρεί αλλά και μας ενώνει με την Φύση, τη θάλασσα, την πηγή της ζωής .
Ο Αρίωνας και η Αρήτη μαζί με τον μικρό Οδυσσέα που φέρνουν νέα πνοή στο μικρόκοσμο των ηρώων πάνω στο νησί.
Τέλος ο Αγησίλαος που πούλησε τα όνειρα του για μια θέση στο σκοτάδι του Τυφωέα, αντιπροσωπεύει όλους όσους προσπαθούν να αναρριχηθούν με κατώτερα μέσα σε μια μάταιη θέση ισχύος, και ο ίδιος ο Τυφωέας ή Ιανός που δεν ήταν παρά ένας παραπλανημένος από το σκότος άνθρωπος , έρμαιο των κατώτερων ενστίκτων του.
Πόσα έχουν αλλάξει από τον Οκτώβρη του 2004, που ξεκίνησα να γράφω τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ?Τι συνάντησα στο πέρασμα του χρόνου και τι εμπειρίες απόκτησα;
Η περιπλάνηση της Ιάσμης και των συνοδοιπόρων της ήταν και μια προσωπική μου περιπλάνηση σε νέα μονοπάτια, όπου η γνώση συνάντησε το κατεστημένο, η πίστη αντιπαρατάχθηκε με την άρνηση και την απόρριψη, η ελπίδα ξεφύτρωσε μέσα από εμπόδια και η μαγική αίσθηση αντιμετώπιζε την αδιάφορη και ενίοτε σκληρή πραγματικότητα.
Τότε συνέβη το εξής συνταρακτικό: η πραγματική αναγνώριση του εαυτού μου έγινε μέσω μιας εσωτερικής αναζήτησης , η οποία αποτέλεσε την πηγή από την οποία άντλησα το « ύδωρ » της έμπνευσης δηλ. το υλικό με το οποίο έπλασα αυτή την όμορφη ιστορία ,δεν ήταν τίποτε πιο απλό παρά η ίδια η ζωή με τις εκπληκτικές διαδρομές της.
Η λαβυρινθώδης και σπειροειδής διαδρομή προς τον εσώτερο εαυτό μας είναι μια διαδρομή μέσα σε ένα οικείο περιβάλλον, στον δικό μας προσωπικό πύργο, όπου κάπου εκεί στο αχανές βάθος εμείς είναι απαραίτητο να ταξιδέψουμε για να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας.
Είναι σαν να ανοίγουμε πόρτες μέσα στον εαυτό μας και κάθε πόρτα κρύβει ένα θησαυρό, ένα μάθημα ζωής, που σαν σύνολο αποτελούν φωτεινούς οδηγούς, γιατί είναι ατόφιες προσωπικές εμπειρίες, ώστε να προχωράμε παρακάτω σε ένα άλλο αναβαθμισμένο επίπεδο.
Εκείνο που είναι βέβαιο από μια τέτοια διαδρομή είναι το γεγονός ότι κερδίζουν και οι δυο πλευρές : και η/ο συγγραφέας και οι αναγνώστες.



ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ως συγγραφέας επιθυμούσα να δημιουργήσω ένα βιβλίο-οδηγό για τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και φυσικά όχι ένα απλό εγχειρίδιο συμβουλευτικής .
Ένα βιβλίο πλαισιωμένο από εικόνες που δεν συναρπάζουν απλώς, αλλά καλλιεργούν την μαγική αίσθηση, λέξεις που ταξιδεύουν και επιτρέπουν στον αναγνώστη να ονειρεύεται καθώς και να οραματίζεται ένα καλύτερο παρόν και ένα αισιόδοξο μέλλον.
Ένα βιβλίο που να επιτρέπει τον οραματισμό, την αισιοδοξία και την χαρά, την ελπίδα, το φως της αλήθειας να εισχωρεί μέσα από τις αόρατες χαραμάδες του μυαλού, όταν αντικρίζουμε αδιέξοδα και κλειστές πόρτες.
Ένα βιβλίο που να μιλάει για την χαμένη σύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και στο Σύμπαν, μέρος του οποίου είμαστε όλοι όσο και αν πιστεύουμε ότι ταξιδεύουμε μέσα στην μοναξιά και την απομόνωση.
Ένα βιβλίο που θυμίζει στον κάθε άνθρωπο ότι υπάρχει μια κρυμμένη Δύναμη μέσα του, η οποία ενεργοποιείται μέσα από συνειδητές επιλογές, μιας και ο άνθρωπος έχει το Θεϊκό Δώρο της Ελεύθερης Βούλησης.
Πάνω από όλα ένα βιβλίο που από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα του να κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση και στο τέλος, ο ίδιος ο αναγνώστης διαβάζοντας και την τελευταία λέξη του βιβλίου , να διατηρεί στα χείλη του την γεύση της ελπίδας, στην καρδιά του το Φως και την Αγάπη, που τόσο πολύ λείπουν από την ζωή μας.
Ελπίζω αυτό το φως, η Αγάπη, η ελπίδα, η ευτυχία, να παραμένουν αδιάσειστα στοιχεία της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου και μετά το πέρας της ανάγνωσης, και με αυτό τον τρόπο να υπάρχει πραγματικό αποτέλεσμα στην δημιουργική μου προσπάθεια συγγραφής αυτού του βιβλίου.

Όπως άλλωστε είπε και η Ιάσμη:

«Ο Χρόνος δίκαιος κριτής θα υποδείξει , αν οι επιλογές ήταν σωστές ή όχι…
Ο Χρόνος θα δικαιώσει και θα αποζημιώσει εκείνους, που δεν δείλιασαν και δεν δίστασαν να θυσιαστούν για το Παγκόσμιο Καλό.
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του…»

Κατερίνα Κωστάκη
Συγγραφέας – αρθρογράφος - ποιήτρια
Παλατάκι - Χαϊδάρι
26/11/2008




No comments:

Copyright by

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!
A Journey along the Pathway to Light
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...