Monday, October 19, 2009

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ!



Τι αισθήσεις μπορεί να αναδυθούν στο μυαλό διαβάζοντας ένα άρθρο για σχέσεις ?

Είναι ποτέ δυνατόν ένας τίτλος να δώσει αφορμή για εικόνες και σχέδια? Ο συγκεκριμένος..... πιθανόν ναι!

Η πρώτη εικόνα που σχηματίστηκε στο μυαλό μου διαβάζοντας αυτόν τον κατά τα άλλα γλαφυρό τίτλο-ήταν η εικόνα ενός ειδυλλιακού τοπίου βαπτισμένο στα χρώματα ενός φωτεινού ηλιοβασιλέματος (από κάποιο επίγειο τροπικό παράδεισο ....), όπου στην μέση δεσπόζουν οι ελκυστικές φιγούρες δυο ατόμων, που ολοκληρώνουν την παρουσίαση ενός αγαπημένου ζευγαριού.

Στο βάθος του ορίζοντα ταξιδεύουν μερικά αμέριμνα πουλιά, πάνω από μια ήρεμη ιριδίζουσα θάλασσα, μέσα από μια υποψία χουχουλιαστών σύννεφων.... Φανταστικό?

Κάπως έτσι μοιάζει η βάρκα της επονομαζόμενης « ερωτικής » σχέσης, η οποία ταξιδεύει σε ένα ανοικτό πέλαγος, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι παρότι η θάλασσα ακύμαντη στο βάθος καραδοκούν μικρά, ύπουλα συννεφάκια.

Πριν τα σύννεφα φέρουν καταιγίδα, στο ανέφελο ξεκίνημα μιας σχέσης ή κάπου σε εκείνο το σημείο « μηδέν », πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρχει πάντοτε κάποιο σημάδι ή σύνθημα αποτρεπτικό ή εκφοβιστικό. Όλα μοιάζουν τέλεια σκηνοθετημένα, σε μια παρτίδα σκακιού με συγκεκριμένους παίκτες, όρους και όρια. Κάποτε κοιτούσατε στην ίδια κατεύθυνση ( ή ο ένας στα μάτια του άλλου!).

Πως θα σας φαινόταν, αν σήμερα ο καθένας κοιτάει πλέον αλλού ? Οι σχέσεις των ανθρώπων και ιδιαίτερα των δυο φύλων όμως δεν είναι πάντοτε σταθερές ή συμπαγείς, εφόσον δεν είναι και τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα . Οι γυναίκες και οι άνδρες λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και αυτό οφείλεται στην συνεχή εξέλιξη (γενετική και ορμονική) του ανθρώπου .

Οι εποχές άλλαξαν, οι αντιλήψεις όμως?

Η διαφορετικότητα στην αντίληψη κάνει την εμφάνισή της κυρίως μέσα από την επικοινωνία. Καθώς ορθώνονται ανάμεσα μας τοίχοι που μας εμποδίζουν να καταλάβουμε τον σύντροφο μας και εκείνον εμάς, πρέπει να στραφούμε πρώτα στον εαυτό για να αναζητήσουμε τις απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα:


Ποια είναι η καθημερινή μας ζωή?

Ποιες φροντίδες έχουμε αναλάβει?

Ποιο είναι το δυναμικό μας?

Τι αναζητάμε εν τέλει από την σχέση μας?

Η πιο ειλικρινής υπενθύμιση που μπορούμε να κάνουμε είναι το γεγονός ότι η ζωή μας κατακλύζεται από άπειρα γεγονότα, υποχρεώσεις, ευθύνες, προτεραιότητες κλπ.


Ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος! Αν επιθυμείτε μπορείτε με την σειρά σας να προσθέσετε κάποια σημεία.....

Αυτό άλλωστε είναι το εύκολο κομμάτι! Το δύσκολο ξεκινάει όταν καλούμαστε να βρούμε ηχηρές απαντήσεις σε αυτό που λέγεται «αποκωδικοποίηση του συντρόφου».

Οι απαντήσεις όμως έρχονται μέσα από την ίδια την ζωή, που είναι μια συνεχής πηγή εμπειριών και γνώσης.

Κάθε σχέση και κατά συνέπεια και η ερωτική είναι απλούστατα η δημιουργία μιας ατέρμονης σύνδεσης διαφορετικών τρόπων, σκέψεων και συμπεριφορών. Τα πάντα στηρίζονται στην διαφορετικότητα, στην συνεχιζόμενη αλλαγή, στο απρόσμενο.

Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο!

Κατά συνέπεια η προσπάθεια να αποφύγουμε ή να αποδράσουμε από μια σχέση με τον σύντροφο μας, όταν αυτή δεν αποδεικνύεται τόσο ευλύγιστη ή ικανοποιητική μοιάζει με την προσπάθεια να αποδράσουμε από τον εαυτό μας. Η προσπάθεια μας να αποκωδικοποιήσουμε τον σύντροφό μας είναι μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουμε τα δικά μας αισθήματα, τον δικό μας εαυτό, γιατί μόνο εμείς έχουμε το προνόμιο να καθορίζουμε τελικά τι είναι εκείνο που πραγματικά επιθυμούμε η αναζητάμε στην προσπάθεια μας να κάνουμε την σχέση μας καλύτερη (δεν θα τολμούσα να πω τέλεια, γιατί δεν ξέρω αν υπάρχει τέλεια σχέση).

Τα αισθήματα και οι αισθήσεις μας αποτελούν κομμάτι της δικής μας προσωπικότητας και εμείς οι ίδιες καλούμαστε να τα διαχειριστούμε, όπως ακριβώς πιστεύουμε, σύμφωνα με το δικό μας « σύστημα αξιών ».

Είτε αυτό ονομάζεται επικοινωνία, κατανόηση, συζήτηση, γλώσσα του σώματος, είτε εσωτερική αναζήτηση και αγώνας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτός ο αγώνας γίνεται πρώτα μέσα μας και ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες ή manual, που να καθορίσουν πως θα οδηγήσουμε την βάρκα της σχέσης μας.

Σημασία έχει να πάρουμε στα χέρια μας το τιμόνι της ζωής μας, και να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που θα μας οδηγήσουν σε μια ήρεμη, ισορροπημένη σχέση, στην οποία και τα δυο μέλη εκφράζουν τον καλύτερο, αληθινό και γεμάτο αρμονία εαυτό τους.


Καλή προσπάθεια!


Copyright Κατερίνα Κωστάκη


Συγγραφέας-Αρθρογράφος



No comments:

Copyright by

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!

DREAM JOURNAL >>> CLICK ON THE IMAGE TO PURCHASE NOW!
A Journey along the Pathway to Light
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...